Nederlands
NederlandsEnglish

Wat is een octrooi

Een octrooi is een exclusief recht, bedoeld om een nieuw product, werkwijze of een nieuwe technologie te beschermen. Door een octrooi profiteert de uitvinder van zijn uitvinding, terwijl de concurrentie die uitvinding niet kan namaken. 

 

Verleend door de overheid

Een octrooi wordt verleend door de overheid. Zij geeft daarmee de uitvinder de mogelijkheid om op te treden tegen bedrijven die de geoctrooieerde vinding kopiëren. De uitvinder kan daardoor de concurrentie op afstand houden.

 

De overheid verleent octrooien om de ontwikkeling van de techniek te stimuleren. Bedrijven dragen een risico door te investeren in nieuwe technologie. Via een octrooi kan de concurrent het toepassen van de nieuwe technologie worden verboden; zo kan de concurrentie niet gratis meeliften op de investering in innovatie door de octrooihouder. Op deze manier draagt een octrooi bij aan het beheersen van de risico’s voor bedrijven die investeren in nieuwe technologie.

 

Geldigheidsduur

De overheid heeft aan de geldigheidsduur van een octrooi een maximum gesteld. Na maximaal twintig jaar (soms minder) is het octrooi verlopen en kan iedereen de technologie toepassen.

 

Voor geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen is onder omstandigheden verlenging met maximaal vijf jaar mogelijk.

Neem contact op

Nieuws

Magic bullets tegen tumoren: decoreren op moleculaire schaal

'Een topmolecuul' noemt Sander van Berkel BCN, de vinding uit 2010 toen hij nog aan de Nijmeegse Radboud Universiteit werkte. Nu vormt dit molecuul...
Lees verder

Protection and enforcement of second medical use claims

Dit bericht is alleen beschikbaar in het Engels. An article by Caroline Pallard (NLO) and Armand Killan (Bird&Bird) regarding the...
Lees verder

NLO wint Award 'Dutch Prosecution Firm of the Year 2015'

NLO heeft de Award ‘Dutch Patent Prosecution Firm of the Year 2015’ gewonnen. Deze Award wordt jaarlijks toegekend en uitgereikt door het gerenommeerde internationale magazine Managing IP. 

 

Wij zijn bijzonder trots op dit resultaat en willen via deze weg onze klanten en relaties bedanken voor de positieve feedback die zij gegeven hebben over onze kwaliteit en onze dienstverlening. NLO blijft zich inspannen om de dienstverlening continu te ontwikkelen en te verbeteren. We kijken uit naar onze verdere samenwerking.