Nederlands
NederlandsEnglish

Wat is een octrooi

Een octrooi is een exclusief recht, bedoeld om een nieuw product, werkwijze of een nieuwe technologie te beschermen. Door een octrooi profiteert de uitvinder van zijn uitvinding, terwijl de concurrentie die uitvinding niet kan namaken. 

 

Verleend door de overheid

Een octrooi wordt verleend door de overheid. Zij geeft daarmee de uitvinder de mogelijkheid om op te treden tegen bedrijven die de geoctrooieerde vinding kopiëren. De uitvinder kan daardoor de concurrentie op afstand houden.

 

De overheid verleent octrooien om de ontwikkeling van de techniek te stimuleren. Bedrijven dragen een risico door te investeren in nieuwe technologie. Via een octrooi kan de concurrent het toepassen van de nieuwe technologie worden verboden; zo kan de concurrentie niet gratis meeliften op de investering in innovatie door de octrooihouder. Op deze manier draagt een octrooi bij aan het beheersen van de risico’s voor bedrijven die investeren in nieuwe technologie.

 

Geldigheidsduur

De overheid heeft aan de geldigheidsduur van een octrooi een maximum gesteld. Na maximaal twintig jaar (soms minder) is het octrooi verlopen en kan iedereen de technologie toepassen.

 

Voor geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen is onder omstandigheden verlenging met maximaal vijf jaar mogelijk.

Neem contact op

Nieuws

Food for thought: bescherming en ontwerp van voedingswaren en verpakkingen

Er zijn weinig producten die we zo vaak tegenkomen als voedingswaren en dranken. Meerdere keren per dag maken consumenten keuzes tussen de producten...
Lees verder

EPO opposition: key players, key fields and the key to change

Dit bericht is alleen beschikbaar in het Engels. Opposition before the EPO is a powerful tool for challenging the validity of a granted European...
Lees verder

NLO wint Award 'Dutch Prosecution Firm of the Year 2015'

NLO heeft de Award ‘Dutch Patent Prosecution Firm of the Year 2015’ gewonnen. Deze Award wordt jaarlijks toegekend en uitgereikt door het gerenommeerde internationale magazine Managing IP. 

 

Wij zijn bijzonder trots op dit resultaat en willen via deze weg onze klanten en relaties bedanken voor de positieve feedback die zij gegeven hebben over onze kwaliteit en onze dienstverlening. NLO blijft zich inspannen om de dienstverlening continu te ontwikkelen en te verbeteren. We kijken uit naar onze verdere samenwerking.